Klosterhaven på Vitskøl Kloster


At besøge klosterhaven på Vitskøl Kloster i sommerhalvåret er en inspirerende oplevelse for dig, der har en interesse i dyrkning af pryd- og nyttehave.

På Vitskøl Kloster har der været dyrket krydder- og lægeurter gennem 850 år. Urterne kom til Vitskøl med cisterciensermunkene, som grundlagde klosteret og haven i 1158 og gennem flere hundrede år dyrkede fødevarer samt urter til kokkekunst og medicin.

Også i dag er dyrkningen af læge- og krydderurter et varemærke for Vitskøl. Således kan besøgende opleve gartneriet, der har tre drivhuse, samt den unikke arkitektur og botanik i vores fem haver:  

  • Sct. Gallenhaven, der er en kopi af en gammel schweizisk klosterhave fra år 826.
  • Apotekerhaven, hvor alskens lægeplanter systematisk er arrangeret efter virkning og anvendelse i syv sekskantede haver.
  • Krydderurtehaven med forskellige krydderurter og andre specialiteter.
  • Dufthaven for blinde med skilte på blindeskrift.
  • Snapseurtehaven med over 60 forskellige urter, buske og træer, som kan anvendes til fremstilling af kryddersnaps.

Vores speciale er naturligvis de mange varianter, som har en lang historie på Vitskøl Kloster, og som siden middelalderen har overlevet i det barske klima i Vesthimmerland.

Gartneriet drives af Naturbrug-linjen fra TAMU-uddannelsen. Planterne kan købes, når du besøger Vitskøl Kloster.

389X778 20140502Mbr4005

Historien bag haverne på Vitskøl Kloster

Det var forstanderfruen Magna Leth, der gjorde klosterets haver berømte. Hun flyttede sammen med sin mand, Verner Leth, til Vitskøl i 1942 for at drive klosteret som et statsungdomshjem.

Parret blev fascineret af de mange reliktplanter - også kaldet levende fortidsminder - der voksede vildt omkring klosteret. Det var planter, som ikke havde nogen naturlig plads i den vesthimmerlandske jord, men som var indført af munkene i midten af 1100-tallet. 

For at redde disse planter fra landbrugets udvidelse og andre aktiviteter lagde de et stykke jord brak. De indså dog hurtigt, at det ikke var nok, og besluttede at anlægge en rigtig klosterhave, hvor de kunne præsentere et bredt udvalg af de historiske planter.

En stor del af det praktiske arbejde blev lagt i hænderne på gartner Julius Enevoldsen.

Det startede med St. Gallenhaven i 1953, og Krydderurtehaven fulgte hurtigt efter. Apotekerhaven kom, efter en ide fra Hamburg, til i 1963. Dufthaven for blinde er den sidste have, der er anlagt under forstanderparrets ledelse, og det skete sidst i tresserne. Ægteparret trak sig tilbage i 1974. Snapseurtehaven er anlagt i sidste halvdel af 70’erne og er omlagt til sit nuværende udseende i 1983.

Magna Leth har skrevet bogen "Havens krydderurter".

JyllandsPosten har besøgt Vitskøl Kloster. Du kan læse reportagen her.

495X1200 20140502Mbr3996

Rundvisning i Klosterhaven

Det er muligt at arrangere en rundvisning for grupper med lokalguide i krydderurtehaven på Vitskøl Kloster. Det kan du læse mere om her.